Nasıl Tanı Koyulur

Nasıl Tanı Koyulur? – Koroner Arter Hastalığı

Koroner Arter Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Koroner arterlerdeki daralma veya tıkanma sonucu, kalbi besleyen temiz kan akımının azalması veya kesilmesi sonucu bazı klinik durumlar ve buna bağlı olarak bazı şikayetler ortaya çıkar.

Stabil Angina Pectoris (Kararlı Angina)

Efor gerektiren işlerde (hızlı yürüme, yokuş çıkma, merdiven çıkma, orta-ağır iş yapma) kalbin vücuda daha fazla kan pompalaması gerekir. Koroner arterlerde daralma olduğunda eforla gelen bu iş yükünü karşılayabilecek kadar kan koroner arterlerden geçemez ve kalp adalesi yeterince beslenemediğinden göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çabuk yorulma şeklinde şikayetler ortaya çıkabilir. Hasta yaptığı efor gerektiren işi bırakırsa veya temposunu azaltırsa iş yükü azalacağından hastanın şikayetleri 2-5 dakika arasında geçer.

Unstabile Angina Pectoris (Kararsız Angina)

Hastanın yukarıda tarif edilen işlerden daha hafifinde ve hatta istirahatte bile şikayetlerinin ortaya çıkması ve biraz daha uzun sürmesi durumudur.

Miyokard Enfarktüsü (Kalp Krizi)

Genellikle yukarıda tarif edilen durumların herhangi birisiyle ortaya çıkabilir. Genellikle daha uzun süreli ve daha şiddetli, daha ağır bir durumdur.

Göğüs Ağrısı

 

Koroner Arter Hastalığında Nasıl Tanı Koyulur?

Anamnez: Hastanın şikayetleri nedir? Nasıl ve ne zaman ortaya çıkıyor? Ne kadar sürüyor? Beraberinde eşlik eden başka şikayetler var mıdır? Detaylı bir sorgulama yapılır. Hastanın doktoruna vereceği ilk bilgiler önemlidir. Tanı ve tedaviye giden yolda yapılacak tetkiklerin planlanmasını kolaylaştırır.

Fizik Muayene: Hastanın muayene edilmesidir. Hastalıklar ile ilgili değişik bulgular değerlendirilir.

EKG (Elektrokardiyografi): Hastaya acı vermeden kolayca yapılabilen bir tetkiktir. Kalbin elektriksel aktivitesindeki bazı değişiklikler hastalığa ait ipucu verebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Normal EKGAkut inferior STEMIKAH'ta EKGAkut inferior STEMI

EKO (Ekokardiyografi): Hastaya acı vermeden kolayca yapılabilen bir tetkiktir. Kalp ultrasonu olarak da adlandırılabilir. Kalbin kanı pompalama gücü, duvar hareketleri, kapakçıkların durumunu gösterir. Hastalığa ait ipucu verebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 EKOEKO Nedir?EKO

Efor Testi (Egzersiz Testi): Hastaya acı vermeden kolayca yapılabilen bir tetkiktir. Bir koşu bandı üzerinde hastanın giderek artan bir hızda yürütülmesi yani efor yapılması ve bu sırada hastanın EKG’sinin kaydedilmesi ile yapılan bir tetkiktir. Hastalığa ait ipucu verebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 Efor Testi

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi: Hastaya çok acı vermeden kolayca yapılabilen bir tetkiktir. Hastaya efor yaptırılarak -ağızdan veya damardan verilen bir ilaç sonrasında- kalp atışlarının hızlandırılması ve bu sırada damardan verilen bir radyonüklid maddenin kalp adalesine nüfuz etmesini filme alan ve değerlendiren bir tetkiktir. Hastalığa ait ipucu verebilir.

SintigrafiSintigrafi

Kan Tahlilleri: Hastaya çok acı vermeden kolayca yapılabilen bir tetkiktir. Hastalık ve risk faktörleri değerlendirmesi sırasında işe yarar. Kalp krizinden şüphe edilen durumlarda bazı kan tahlillerinin önemi çok büyüktür. Nasıl Tanı Koyulur

Koroner Anjiyografi: Koroner arterlerin ilaçlı filmidir. Kasıktaki, el bileğindeki veya dirsek ön kısmındaki atar damardan girilerek, damarın içerisinden kalbe doğru ulaşılır. Kalbi besleyen koroner arterlerin içine ilaç verilerek film çekilir. Koroner arterlerde darlık var mı? Varsa damarın neresinde? Darlık oranı yüzde kaçtır? Bu soruların cevabını bize en doğru şekilde veren tetkiktir. Koroner arter hastalığı tanısında halen gold standard (altın standart) olarak kabul edilmektedir (Koroner anjiyografi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız tıklayın).

 Anjiyo GörüntüsüAnjiyo GörüntüsüAnjiyo GörüntüsüAnjiyo Görüntüsü

Koroner anjiyografi yapıldıktan sonra kalpteki koroner arterlerin durumu değerlendirilir. Hastaya, hastanın içinde bulunduğu duruma, beraberinde eşlik eden diğer hastalıkların durumuna, ve tabii ki damarların durumuna bakılarak bir tedavi belirlenir. Tedavi seçeneklerini kabaca üç grupta toplayabiliriz.

     1-İlaç tedavisi.
2-PCI (PTCA ve Stent) tedavisi.
3-Ameliyat tedavisi.

İletişim Formu için tıklayınız.


Protected by Copyscape


Creative Commons LicenseNasıl Tanı Koyulur? – Koroner Arter Hastalığı by Dr. Ufuk Ali Türk is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


About Ufuk Ali Türk

1971 Ayvalık - Balıkesir doğumluyum. Dünyalar güzeli bir eşim ve iki evladım var, şu anda Fethiye/Muğla'da yaşamaktayız. Özel Letoon Hospital'de Kardiyoloji uzmanı olarak çalışmaktayım.