Efor Testi Nedir?
Efor testi (Egzersiz testi, Koşu testi) koşu bandı üzerinde hastanın yürütülerek EKG’sinin çekilmesiyle yapılır. Koşu bandının dönme hızı giderek artırılır. Koşu bandının üzerinde önce yavaş yavaş, sonra biraz daha hızlı yürümek gerekir. En sonunda koşu temposu gerekebilir.
Hastanın yaşına göre hesaplanan dakikadaki kalp atım sayısına ulaşmak hedeflenir. Hedeflenen maksimum kalp atım sayısı: erkeklerde (220 – Yaş), bayanlarda (210 – Yaş) formülü ile hesaplanmaktadır. Bu değerin %85-100 aralığına ulaşılması test için yeterlidir. Hedef kalp atım sayısına ulaşıldığında efor testi tamamlanmış olur.
Kondisyonu iyi olan kişilerde hedef değerlere daha uzun sürede ulaşılmaktadır. Kondisyonu düşük olan kişilerde test daha kısa sürmektedir.
Genellikle göğüs ağrısının araştırılmasında kullanılır. Koroner arter hastalığını (kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık) araştırmak için yapılır. Esasen, yatar vaziyette çekilen “istirahat EKG” sinde önemli bir bozukluk tespit edilemeyen hastalarda efor testi esnasında vücut yorulunca, kalp daha hızlı atmaya başlayınca EKG’de herhangi bir değişiklik / bozukluk ortaya çıkıp çıkmadığına bakılmaktadır. (EKG ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.)
Koşu testi değerlendirmesinde bazı parametrelere dikkat edilir:
- Hasta efor testini tamamlayabilecek mi?
- Test sırasında herhangi bir şikayet (özellikle de hastayı muayeneye getiren esas şikayet) ortaya çıkacak mı?
- Hastanın efora verdiği kalp hızı ve tansiyon cevabı uygun olacak mı?
- Test sırasında EKG dalgalarında herhangi bir değişiklik / bozulma ortaya çıkacak mı?
Efor testi sonuçları:
Negatif Test.
Normal çıktı demektir. Koroner arter hastalığını düşündürecek herhangi bir patolojik değişiklik tespit edilmemiştir.
Pozitif Test.
Koroner arter hastalığını düşündürecek bir bozukluk tespit edilmiştir. Genellikle bu aşamadan sonra hastaya koroner anjiyografi tavsiye edilmektedir. (Koroner anjiyografi hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.)
Yetersiz Test.
Test sonuçlarının negatif veya pozitif olarak yorumlanabilmesi için yeterli veri elde edilememiştir. En sık olarak hastanın hedeflenen kalp atım sayısına ulaşamadan testi durdurmak zorunda kalması nedeniyle görülmektedir. Örneğin yorulma, baş dönmesi gibi. Genellikle bu aşamadan sonra hastaya başka tetkikler tavsiye edilmektedir.
İletişim Formu için tıklayınız.