Kalbin Elektrik Sistemi
Kalbin İleti Sistemi

Kalbin Elektrik Sistemi Nedir?

Kalbin Elektrik Sistemi

Kalbin Elektrik Sistemi Nedir? Baştan başlayalım. Kalbin görevi vücuda gerekli olan miktardaki kanı pompalamaktır. Bu işi yapan esas unsur myocardium’dur (kalp adalesi, miyokard). Kalp adalesinin kan pompalarken ihtiyacı olan oksijen ve besin maddeleri koroner arterler (koroner atar damarlar) tarafından sağlanır. Oksijen ve besin maddelerini kullanan kalp adalesi kasılma görevini yerine getirir ve bu arada karbon dioksid ve bazı atık maddeler üretir. Bu atık maddeleri ortamdan uzaklaştırmak koroner venlerin (koroner toplar damarlar) görevidir.

Vücuttan kalbe dönen oksijenden fakir kanı, temizlenmek üzere akciğerlere pompalayan kalbin sağ ventrikülü’dür (sağ karıncık). Buna küçük dolaşım da denilmektedir. Akciğerlerden dönen temiz kanı vücuda pompalayan kalbin sol ventrikülü’dür (sol karıncık). Buna da büyük dolaşım denilmektedir. Bu yolculuğu sırasında kalp adalesi kasıldığında kanın geriye kaçmaması, hep ileriye doğru hareket etmesi kalpteki kapakçıklar sayesinde sağlanır.

 

ileti-sistemi-1 (599x529)ileti-sistemi-2 (740x518)

 

Kalbin dakikada kaç kere atacağı, hangi düzende çalışacağına karar veren kalbin elektrik sistemidir. Elektriksel uyarıyı oluşturan ve kalbin her tarafına dağıtan uyarı ve ileti sistemi mevcuttur. Yetişkin bir insanın kalbi normalde dakikada 50-100 kere atar. (Bazı kitaplarda 60-100 olarak da kabul edilmektedir.) Dakikada 50’nin altına; bradikardi (nabızda yavaşlama), 100’ün üzerine; taşikardi (nabızda hızlanma, çarpıntı) denilmektedir.

 

EKG-prensip (700x800)
(Animation by Kalumet – selbst erstellt = Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438152)

 

Kalbin birincil uyarı odağı sino-atrial node’dur (sino-atriyal düğüm, SA nod). Elektriksel uyarı sino-atriyal düğümden çıkar, kalbin kulakçıklarında yayılır ve atriyo-ventriküler düğüme ulaşır. Bu esnada kalbin atriyumların (kulakçıkların) kasılmasını sağlar. Kalbin kulakçıkları ile karıncıkları arasında elektrik iletimi sadece atrio-ventricular node (atriyo-ventriküler nod, AV nod) ile gerçekleşmektedir.

 

ileti-sistemi-3 (600x351)

 

AV nod elektriksel iletiyi biraz yavaşlatır ve daha sonra His demetine iletir. His demeti ikiye ayrılır; sol (ön ve arka) ve sağ dal. Bunlar da tıpkı bir ağacın dalları gibi sürekli dallanırlar, gittikçe incelerek hemen hemen bütün kalp adalesi hücrelerine ulaşırlar (purkinje sistemi). Purkinje sistemi sayesinde bütün kalp adalesi hücreleri elektriksel uyarıyı alırlar ve hemen hemen aynı anda kasılırlar. Bu da kalbin ventriküllerindeki (karıncıklarındaki) kanın pompalanmasını sağlamış olur. AV nodun elektrik iletimini biraz yavaşlatmasının sebebi, kasılan kulakçıklardaki kanın karıncıkları dolduracağı süreyi kazanmaktır.

 

normal-ekg (640x300)

 

İletişim Formu için tıklayınız.


Protected by Copyscape


Creative Commons LicenseKalbin Elektrik Sistemi Nedir? by Dr. Ufuk Ali Türk is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


About Ufuk Ali Türk

1971 Ayvalık - Balıkesir doğumluyum. Dünyalar güzeli bir eşim ve iki evladım var, şu anda Fethiye/Muğla'da yaşamaktayız. Özel Letoon Hospital'de Kardiyoloji uzmanı olarak çalışmaktayım.