Koroner Anjiyografi Sonrası

Koroner Anjiyografi Sonrası:

Bilekten yapılan anjiyografi sonrası:

  • Anjiyografiden sonra kateter laboratuvarından (anjiyo salonundan) sedye veya tekerlekli sandalye ile hasta servisindeki yatağınıza alınacaksınız. Sedye ile transfer edilirken girişim bölgesinde kanama veya şişlik olmaması için o taraf el bileğinizi oynatmamanız gerekmektedir. (Anjiyografi bilekten yapıldığı zaman çoğunlukla sağ el bilek atar damarından girişim yapılır. Bu durumda; transfer esnasında sol el ve kolunuzu oynatabilirsiniz, vücudunuza destek olarak kullanabilirsiniz. Fakat sağ el ve kol oynatılmamalıdır.)
  • Hasta servisinde yatağınızda yatarken, girişim bölgesinde el bilek atar damarının içindeki plastik kılıf çıkarılacak ve kanama olmaması için bileğinizin çevresine plastik bileklik takılacaktır. Anjiyografiye başlarken yapılan uyuşturucunun (lokal anestezi) etkisi henüz geçmemiş olduğundan herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz. Bu işlem yaklaşık olarak 5 dakika kadar sürmektedir.

 

TR BandTR Band

 

  • Plastik bilekliğin tutulma süresi yaklaşık olarak 2 saattir. Bu süre içerisinde girişim bölgesinin olduğu taraftaki el bileğini mümkün mertebe hareket ettirmemelidir. Kum torbasına gerek yoktur.
  • Anjiyografi esnasında koroner arterlerin filmini çekmek için, damarların içerisine opak madde denilen bir ilaç verilmektedir. Bu kullanılan ilacın idrar yoluyla vücuttan atılması gerekmektedir. Bu nedenle anjiyografi sonrası yaklaşık olarak 2-3 litre su içilmesi ve idrar yapılması gerekmektedir. Anjiyografi sonrası hemen ayağa kalkınca baş dönmesi olmaması için ilk yarım saat yatak istirahati gerekmektedir. Ondan sonra rahatça ayağa kalkabilir ve tuvalete gidebilirsiniz.
  • Anjiyografi sonrası el bileğine plastik bileklik takıldıktan sonra pijamanızı giyebilirsiniz. 2 saatin sonunda el bilek bölgesinde herhangi bir kanama ve şişlik oluşmamış ise plastik el bilekliği çıkarılacak ve küçük bir pansuman yapılacaktır. Ardından eve taburcu edileceksiniz.
  • Anjiyografi olduğunuz günün akşamı eve giderken kendinize dikkat etmelisiniz. Girişim bölgesinin olduğu taraftaki el bileğini fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz.
  • Evde de yine hastanede olduğu gibi oturarak istirahat etmelisiniz. Girişim bölgesinin olduğu taraftaki el bileğini fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz.
  • Ertesi gün banyo yapabilirsiniz. İlk banyoda fazla kalmamalısınız. Girişim bölgesini fazla ovuşturmamalısınız. Yara yerinin, girişim bölgesindeki iğne yerinin sulanmaması ve enfeksiyon kapmaması için suyun altında fazla kalmamalısınız. El bilek girişim bölgesindeki, koldan damar yolu tespiti için kullanılan bantların kenarları, monitörize etmek için kullanılan göğüs elektrodlarının kenarları yapışkandan dolayı kirli imiş gibi görünecektir. Bunları çıkarmak için suyun altında fazla kalmamalısınız. İkinci banyoya bırakmalısınız.
  • Koroner anjiyografi sonrası 3 gün kadar girişim bölgesi olan taraftaki el bileğinizi fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz.

Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası:

  1. Anjiyografiden sonra kateter laboratuvarından (anjiyo salonundan) sedye ile hasta servisindeki yatağınıza alınacaksınız. Sedye ile transfer edilirken girişim bölgesinde kanama veya şişlik olmaması için o taraf bacağınızı oynatmamanız gerekmektedir. (Anjiyografi kasıktan yapıldığı zaman çoğunlukla sağ kasık atar damarından girişim yapılır. Bu durumda; transfer esnasında sol ayak ve bacağınızı oynatabilirsiniz, vücudunuza destek olarak kullanabilirsiniz. Fakat sağ ayak ve sağ bacak oynatılmamalıdır.)
  2. Hasta servisinde yatağınızda yatarken, girişim bölgesinde kasık atar damarının içindeki plastik kılıf çıkarılacak ve kanama olmaması için elle baskı uygulanacaktır. Anjiyografiye başlarken kasık bölgesine yapılan uyuşturucunun (lokal anestezi) etkisi henüz geçmemiş olduğundan herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz. Bu işlem yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürmektedir.
  3. Kanama kontrolünün ardından girişim bölgesi usulüne uygun olarak pansuman ile kapatılacak ve bantlanacaktır. Kanama ve herhangi bir şişliğin oluşmaması için baskının devam ettirilmesi amacıyla üzerine kum torbası koyulacaktır. Kum torbasının tutulma süresi bir başka değişle yatarak istirahat süresi yaklaşık olarak 4-6 saattir. Bu süre içerisinde girişim bölgesinin olduğu taraftaki ayağı, bacağı veya kalçayı mümkün mertebe hareket ettirmemelidir.
  4. Anjiyografi esnasında koroner arterlerin filmini çekmek için, damarların içerisine opak madde denilen bir ilaç verilmektedir. Bu kullanılan ilacın idrar yoluyla vücuttan atılması gerekmektedir. Bu nedenle anjiyografi sonrası yaklaşık olarak 2-3 litre su içilmesi ve idrar yapılması gerekmektedir. İlk 4-6 saat süresince ayağa kalkmak yasak olduğundan idrar yapma ihtiyacınızı yatakta yatarken gidermeniz gerekmektedir. Erkekler için ördek, bayanlar için sürgü kullanılmaktadır. Lüzumu halinde idrar sondası takılabilmektedir.
  5. Anjiyografi sonrası yatak istirahati ve kum torbası süresi bittikten sonra, girişim bölgesinde herhangi bir kanama veya şişlik yok ise iç çamaşırınızı ve pijamanızı giyebilirsiniz. Sonrasında yataktan kaldırılacak ve yatak etrafında küçük bir yürüyüş yaptırılacaksınız. Bu hareketlenme ile hala herhangi bir kanama ve şişlik oluşmamış ise eve taburcu edileceksiniz.
  6. Koroner anjiyografi sonrası, o günün akşamı eve giderken kendinize dikkat etmelisiniz. Girişim bölgesinin olduğu taraftaki bacak ve ayağı fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz.
  7. Evde de yine hastanede yatarken olduğu gibi yatarak istirahat etmelisiniz. Girişim bölgesinin olduğu taraftaki bacak ve ayağı fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz. Tuvalete veya yemek yemek için kalkabilirsiniz. Fakat o gece yatarak istirahat edeceksiniz.
  8. Ertesi gün banyo yapabilirsiniz. İlk banyoda fazla kalmamalısınız. Girişim bölgesini fazla ovuşturmamalısınız. Yara yerinin, girişim bölgesindeki iğne yerinin sulanmaması ve enfeksiyon kapmaması için suyun altında fazla kalmamalısınız. Kasıktan girişim bölgesindeki, koldan damar yolu tespiti için kullanılan bantların kenarları, monitörize etmek için kullanılan göğüs elektrodlarının kenarları yapışkandan dolayı kirli imiş gibi görünecektir. Bunları çıkarmak için suyun altında fazla kalmamalısınız. İkinci banyoya bırakmalısınız.
  9. Koroner anjiyografi sonrası 3-5 gün kadar girişim bölgesi olan taraftaki bacağınızı ve ayağınızı fazla bükmemelisiniz. Fazla hareket ettirmemelisiniz.

İletişim Formu için tıklayınız.


Protected by Copyscape


Creative Commons LicenseKoroner Anjiyografi Sonrası by Dr. Ufuk Ali Türk is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


About Ufuk Ali Türk

1971 Ayvalık - Balıkesir doğumluyum. Dünyalar güzeli bir eşim ve iki evladım var, şu anda Fethiye/Muğla'da yaşamaktayız. Özel Letoon Hospital'de Kardiyoloji uzmanı olarak çalışmaktayım.