Koroner Anjiyografi Öncesi Hazırlık
1-Anjiyografi olacağınız gün vücudunuzun dinlenmiş ve zinde olması gerekmektedir. Bu nedenle bir gece önce güzel uyumuş olmanız ertesi gün için size avantaj sağlayacaktır. Heyecan veya endişe nedeniyle uyku uyumakta sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız, bunu daha öncesinde doktorunuza bildiriniz. Anjiyografi öncesi gece kolay ve güzel uyuyabilmeniz için size sakinleştirici/yatıştırıcı bir ilaç reçete edebilir.
2-Anjiyo olacağınız günün sabahında hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
3-Sabah içtiğiniz ilaçlarınızı içebilirsiniz.
İlaçlarınızın arasında anjiyografi için önemli olan kan sulandırıcı Coumadin veya Orfarin (etken maddesi varfarin sodyum veya warfarin, Almanya’daki ticari adı: Marcumar) adlı ilaçlardır. Coumadin veya Orfarin ilacını kullanıyor ve kan tahlilinde INR değeri belirli bir seviyeden daha yüksek ise anjiyografi olamazsınız.
Anjiyografi öncesinde Coumadin veya Orfarin adlı ilacın bırakılması ve yerine kan sulandırıcı iğne verilmesi gerekebilir. Bu ilacı kullandığınızı mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Gereken ayarlamayı mutlaka doktorunuzun yapması gerekmektedir. Bu ilaç ayarlaması anjiyografi yapılması planlanan günden yaklaşık 3-5 gün öncesinden yapılmalıdır. Kendi başınıza ilaç ayarlaması yapmaya kalkışmayınız.
4-Şeker hastalığı nedeniyle insülin kullanıyorsanız, sabahki insülin dozunuzun yarısını yapınız.
5-Koroner anjiyografi öncesi hazırlık kapsamında, o gün hastaneye gelirken elinizde veya evinizde var olan EKG, EKO, kan tahlilleri, efor testi, miyokard perfüzyon sintigrafisi, CT anjiyo, daha önce olmuşsanız eğer koroner anjiyografi ve/veya stent sonucu ve CD’leri, by-pass, kapak veya büyük damar ameliyatlarının raporlarını yanınızda getirmelisiniz.
6-Hastanede yatarken yanınızda getireceğiniz pijama, alt ve üst olmak üzere iki parça olmalıdır. İki parça olması size kolaylık sağlayacaktır. Tek parça gecelik türü kıyafetler getirmeyiniz. Terlik ve su bardağı, eğer isterseniz tabak, çatal ve kaşık da getirebilirsiniz.
7-Hastaneye yatış işleminiz yapıldıktan sonra hasta servisine çıkarılacak ve yatağınıza yatırılacaksınız.
8-Yatış dosyası doldurulacak, damar yolu açılacak ve anjiyografi öncesi gerekli tahliller için kan numunesi alınacaktır. (Daha önceden yapılmış ise kan almak gerekmeyebilir.)
9-Koroner anjiyografi öncesi hazırlık bittikten sonra, vakit geldiğinde hasta servisinden alınacak ve bir sedye veya tekerlekli sandalye ile kateter laboratuvarına (anjiyografi salonuna) götürüleceksiniz.
10-Kateter laboratuvarında gerekli son hazırlıklar yapılacak ve anjiyografiye alınacaksınız.
11-Siz kateter laboratuvarında iken, anjiyografi esnasında veya hemen bitiminde doktorunuzun sizinle ve yakınlarınızla görüşmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle anjiyografi bitene kadar, siz kateter laboratuvarından dışarı çıkana kadar yakınlarınızın kateter laboratuvarı önündeki bekleme salonunda beklemeleri gerekmektedir.
İletişim Formu için tıklayınız.
Koroner Anjiyografi Öncesi Hazırlık by Dr. Ufuk Ali Türk is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.